PEGGY DE RIJCKE – PEGGY’S CULINEUZE
Ze kwam als baby van zes maanden naar Axel…
Peggy de Rijcke is in het Vlaamse Lokeren geboren. Sinds dat ze zes maanden was groeide ze in Axel op. Ze komt uit een gezin met een Belgische moeder, een Zeeuws-Vlaamse vader en haar broer Piet. Ze zat op kleuterschool De Zevensprong en basisschool St. Antonius in Axel. Hierna volgden het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen en een mbo-opleiding management assistent. Ze kreeg de smaak te pakken en deed diverse vervolgopleidingen zoals logistiek management, ondernemerschap, marketing en Spaans. Peggy is een alleenstaande moeder, ze heeft twee dochters Jaimy en Beau. Sinds afgelopen negen jaar heeft ze een relatie met herenkapper Valentino Wijffels (Tino’s Knipsalon in Terneuzen). Hij heeft twee zonen, Stef en Rinke. Ze wonen sinds een aantal jaren samen in Othene (Terneuzen). Haar ouders wonen nog altijd in Axel.
Een liefde voor muziek…
Peggy’s opa en oma hadden kruidenierswinkeltje De Rijcke in de Walstraat van Axel. Paul de Rijcke, de vader van Peggy, is in de regio geen onbekende. Hij was zanger/gitarist bij de band ‘The Sheiks’ uit Stekene. Ze traden vooral in de jaren ’60 veel op. Peggy is een echte levensgenieter, in haar vrije uurtjes houdt ze van ‘wine & dine’. Net als haar vader is ze gek op zingen. Ze begon als zangeres bij ‘The Sheiks’. Tegenwoordig is haar zangcarrière beperkt tot het af en toe luidkeels mee zingen achter het fornuis of de bar.
Soms zijn dromen geen bedrog…
Het was Peggy’s grote wens en droom die in vervulling kwam door het openen van restaurant Peggy’s CuliNeuze in Oud Terneuzen. Dat ze iets met eten en drinken wilde doen stond vast, maar in welke vorm nog niet. Als alleenstaande moeder met opgroeiende dochters gaf ze haar mooie baan niet zomaar op. Dus duurde het nog een tijd voordat ze haar droom kon realiseren.
Deelname aan het tv-programma Topchef…
Het begon in 2011, toen Peggy gebeld werd door RTL. Ze werd verrast met een uitnodiging voor de casting voor Topchef, een Nederlands televisieprogramma, gebaseerd op het Engelse Masterchef Ze deed mee, maar had het idee dat ze als hobbyist nooit door alle voorrondes zou kunnen komen. Na een aantal screentests kreeg ze het bericht dat ze was geselecteerd en haar kookkunsten op televisie mocht gaan laten zien. Peggy werd geen eindfinaliste, maar het leidde wel tot het realiseren van haar ultieme droom.
De start van een culinaire carrière…
Peggy kreeg de smaak zo te pakken dat ze na de tv-uitzendingen als kok aan huis begon. Ze kookte niet langer alleen uitgebreid voor vrienden en familie, maar nu ook voor mensen in hun eigen sfeer en omgeving. Vanaf toen verliep alles in een sneltreinvaart. Dit heeft zij diverse jaren gedaan. Ook schreef zij voor websites en streekkrantjes en werd door Omroep Hulst benaderd of ze wilde meewerken aan een kinderkookprogramma. Op een bepaald moment attendeerde een vriendin haar op een knus plekje in het pittoreske Oud Terneuzen. Het historische pandje was liefde op het eerste gezicht en haar twee dochters juichten de culinaire plannen enthousiast toe. Niet lang daarna volgde een periode van vier maanden flink verbouwen. Er kwamen allerlei zeer oude elementen tevoorschijn. Met een vakkundig team is geprobeerd het eeuwenoude pandje zo veel mogelijk in de authentieke staat te herstellen.
Een succes story…
En zo opende Peggy in 2013 de sfeervolle wijnbar CuliNeuze. Het concept was aanvankelijk een borrel met ‘sneukeltjes’ van het seizoen. Het was een succes, al vrij snel bleek dit plekje te klein. Na een vijftal jaren besloot ze de keuken te gaan uitbreiden met een pittoresk pand dat naast haar vrij kwam. Deze beslissing kwam precies op het juiste moment. Na opnieuw een zeer grondige verbouwing startte Peggy in september 2018 met Peggy’s CuliNeuze, een horecagelegenheid met restaurant waarin Peggy van donderdag tot en met zondag zelf met de scepter in de keuken zwaait.
Een heerlijk familiegevoel behouden als traditie…
De liefde voor koken is Peggy via haar moeder met de paplepel in gegoten. Als kind keek ze altijd mee in de keuken. Haar moeder bracht de Vlaamse sfeer van gezellig samenzijn gecombineerd met lekker eten in huis. Peggy houdt dit warme familiegevoel graag levendig door haar moeders recepten op de menukaart van Peggy’s CuliNeuze te zetten. Het fameuze recept ‘Kip op z’n Konijns’ is de favoriet. Ondanks dat bijna niemand dit gerecht kent, is het – normaal gesproken – de hardloper van de menukaart. Peggy vindt het een feestje om dit alles te combineren en het haar gasten naar de zin te maken, dat maakt haar helemaal blij.
Eretitel ‘chef’…
Peggy zet zich naast het voeren van haar eigen zaak in voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Midden Zeeuws-Vlaanderen, waar zij voorzitter van is. Ze doet geregeld vrijwilligerswerk voor de LHBTIQ+ gemeenschap op lokaal en EMEAI (Europa, Midden-Oosten, Afrika, India) niveau. Daarnaast is zij chef bij het Hulster Culinair Genootschap (HCG), zij kreeg eerder van hen deze eretitel. Normaal gesproken geeft Peggy maandelijks kookles aan een groepje enthousiaste heren in Hulst.
(Online) evenementen & meer…
Peggy’s CuliNeuze organiseert – normaal gesproken – elke derde donderdag van de maand een pubquiz. Je team inschrijven kan via een mailtje naar info@peggysculineuze.nl, waarna nadere details z.s.m. zullen volgen. Verder biedt Peggy’s CuliNeuze wandel- en fietstochten en picknicktasjes als keuzeoptie aan. Daarnaast organiseert Peggy regelmatig diverse workshops en proeverijen. Leuk om te onthouden!
Zin om te proeven?
Bij Peggy’s CuliNeuze kom je unieke Zeeuwse producten op de menukaart tegen. Ook kan het restaurant tot een gezellige feestzaal voor particulieren of bedrijven worden omgebouwd. Het ruime terras en de besloten binnentuin met bar bieden sfeervolle mogelijkheden. Peggy’s CuliNeuze zit gevestigd aan Tuinpad 20 en Vissteeg 2 & 4 in Oud Terneuzen. Peggy de Rijcke is voor afhaal/bezorgbestellingen bereikbaar op 06-15463670 en/of info@peggysculineuze.nl. Neem ook eens een kijkje op de blog op www.peggysculineuze.nl en/of https://www.facebook.com/CuliNeuze. Hierop zijn o.a. de ‘normale openingstijden’ te vinden.
Tekst & layout: Rosette de Schaap
https://www.deschaap-falkensteinoptiek.nl/online/blog/peggy-de-rijcke-peggys-culineuze/