Over ons

Als op een dag de telefoon gaat en het tv programma Topchef vraagt of ik auditie wil komen doen, moet ik niet lang twijfelen. Uiteraard!! Na 3 zenuwslopende  voorrondes krijg ik uiteindelijk het verlossende woord te horen: je zit in het programma!

Wat een belevenis, wat een ervaring.

Wat een wedstrijd!
Met volle overgave heb ik me, niet gehinderd door enige culinaire vakkennis, volledig in de tv wereld gestort … om tot de conclusie te komen dat koken toch wel erg leuk is.

Daarom ontsproot het idee aan mijn immer bezige brein om voortaan niet alleen voor vrienden en familie te koken, maar ook bij mensen thuis – als kok aan huis. Heerlijk uitgebreid eten, met vrienden of familie, in eigen sfeer en omgeving.

En het liep…

Daarna ging het in vliegende vaart verder. Ik schreef voor websites, voor streekkrantjes, werd aangesteld als “chef” bij het Hulster Culinair Genootschap en werd gevraagd om mee te werken aan een kinderkook programma bij Omroep Hulst. Geweldig!

Ondanks al deze leutigheden bekroop me toch weer het gevoel van een eigen stekkie te willen hebben. Zomaar iets kleins wat ik wel alleen zou kunnen doen, in een sfeervol pandje.
Sja, als dan op een dag mijn vriendinnetje me influisterde dat het pandje naast haar in Oud Terneuzen wellicht vrij zou komen, waren de slapeloze nachten niet van de lucht.
Zou ik het durven? Zou ik het kunnen? Zou het mogelijk zijn…?
Het heeft me veel slaap gekost (en nog!) maar ik besloot er met gierende banden in te vliegen.
Wat een avontuur!!
Het is daarom met een enorme dosis enthousiasme, plezier en verwondering dat ik jullie mag voorstellen aan mijn “CULINEUZE”.
Het wordt een wijnbar met lekkere sneukeltjes. Van het seizoen. Wat er is, daar doe ik iets mee. Iets lekkers. Iets leutigs.
Kom je proeven?
De verbouwing is ondertussen voltooid, alle voortgang is te lezen in de blogs – en te bekijken in het ouwerwetse foto-boek wat op tafel ligt……. 
 sta versteld.    Toestanden!!
 

Smakelijke groet,

Peggy de Rijcke

Trots op Zeeuws-Vlaanderen

PEGGY DE RIJCKE – PEGGY’S CULINEUZE

Ze kwam als baby van zes maanden naar Axel…
Peggy de Rijcke is in het Vlaamse Lokeren geboren. Sinds dat ze zes maanden was groeide ze in Axel op. Ze komt uit een gezin met een Belgische moeder, een Zeeuws-Vlaamse vader en haar broer Piet. Ze zat op kleuterschool De Zevensprong en basisschool St. Antonius in Axel. Hierna volgden het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen en een mbo-opleiding management assistent. Ze kreeg de smaak te pakken en deed diverse vervolgopleidingen zoals logistiek management, ondernemerschap, marketing en Spaans. Peggy is een alleenstaande moeder, ze heeft twee dochters Jaimy en Beau. Sinds afgelopen negen jaar heeft ze een relatie met herenkapper Valentino Wijffels (Tino’s Knipsalon in Terneuzen). Hij heeft twee zonen, Stef en Rinke. Ze wonen sinds een aantal jaren samen in Othene (Terneuzen). Haar ouders wonen nog altijd in Axel.

Een liefde voor muziek…
Peggy’s opa en oma hadden kruidenierswinkeltje De Rijcke in de Walstraat van Axel. Paul de Rijcke, de vader van Peggy, is in de regio geen onbekende. Hij was zanger/gitarist bij de band ‘The Sheiks’ uit Stekene. Ze traden vooral in de jaren ’60 veel op. Peggy is een echte levensgenieter, in haar vrije uurtjes houdt ze van ‘wine & dine’. Net als haar vader is ze gek op zingen. Ze begon als zangeres bij ‘The Sheiks’. Tegenwoordig is haar zangcarrière beperkt tot het af en toe luidkeels mee zingen achter het fornuis of de bar.

Soms zijn dromen geen bedrog…
Het was Peggy’s grote wens en droom die in vervulling kwam door het openen van restaurant Peggy’s CuliNeuze in Oud Terneuzen. Dat ze iets met eten en drinken wilde doen stond vast, maar in welke vorm nog niet. Als alleenstaande moeder met opgroeiende dochters gaf ze haar mooie baan niet zomaar op. Dus duurde het nog een tijd voordat ze haar droom kon realiseren.

Deelname aan het tv-programma Topchef…
Het begon in 2011, toen Peggy gebeld werd door RTL. Ze werd verrast met een uitnodiging voor de casting voor Topchef, een Nederlands televisieprogramma, gebaseerd op het Engelse Masterchef Ze deed mee, maar had het idee dat ze als hobbyist nooit door alle voorrondes zou kunnen komen. Na een aantal screentests kreeg ze het bericht dat ze was geselecteerd en haar kookkunsten op televisie mocht gaan laten zien. Peggy werd geen eindfinaliste, maar het leidde wel tot het realiseren van haar ultieme droom.

De start van een culinaire carrière…
Peggy kreeg de smaak zo te pakken dat ze na de tv-uitzendingen als kok aan huis begon. Ze kookte niet langer alleen uitgebreid voor vrienden en familie, maar nu ook voor mensen in hun eigen sfeer en omgeving. Vanaf toen verliep alles in een sneltreinvaart. Dit heeft zij diverse jaren gedaan. Ook schreef zij voor websites en streekkrantjes en werd door Omroep Hulst benaderd of ze wilde meewerken aan een kinderkookprogramma. Op een bepaald moment attendeerde een vriendin haar op een knus plekje in het pittoreske Oud Terneuzen. Het historische pandje was liefde op het eerste gezicht en haar twee dochters juichten de culinaire plannen enthousiast toe. Niet lang daarna volgde een periode van vier maanden flink verbouwen. Er kwamen allerlei zeer oude elementen tevoorschijn. Met een vakkundig team is geprobeerd het eeuwenoude pandje zo veel mogelijk in de authentieke staat te herstellen.

Een succes story…
En zo opende Peggy in 2013 de sfeervolle wijnbar CuliNeuze. Het concept was aanvankelijk een borrel met ‘sneukeltjes’ van het seizoen. Het was een succes, al vrij snel bleek dit plekje te klein. Na een vijftal jaren besloot ze de keuken te gaan uitbreiden met een pittoresk pand dat naast haar vrij kwam. Deze beslissing kwam precies op het juiste moment. Na opnieuw een zeer grondige verbouwing startte Peggy in september 2018 met Peggy’s CuliNeuze, een horecagelegenheid met restaurant waarin Peggy van donderdag tot en met zondag zelf met de scepter in de keuken zwaait.

Een heerlijk familiegevoel behouden als traditie…
De liefde voor koken is Peggy via haar moeder met de paplepel in gegoten. Als kind keek ze altijd mee in de keuken. Haar moeder bracht de Vlaamse sfeer van gezellig samenzijn gecombineerd met lekker eten in huis. Peggy houdt dit warme familiegevoel graag levendig door haar moeders recepten op de menukaart van Peggy’s CuliNeuze te zetten. Het fameuze recept ‘Kip op z’n Konijns’ is de favoriet. Ondanks dat bijna niemand dit gerecht kent, is het – normaal gesproken – de hardloper van de menukaart. Peggy vindt het een feestje om dit alles te combineren en het haar gasten naar de zin te maken, dat maakt haar helemaal blij.

Eretitel ‘chef’…
Peggy zet zich naast het voeren van haar eigen zaak in voor Koninklijke Horeca Nederland (KHN) Midden Zeeuws-Vlaanderen, waar zij voorzitter van is. Ze doet geregeld vrijwilligerswerk voor de LHBTIQ+ gemeenschap op lokaal en EMEAI (Europa, Midden-Oosten, Afrika, India) niveau. Daarnaast is zij chef bij het Hulster Culinair Genootschap (HCG), zij kreeg eerder van hen deze eretitel. Normaal gesproken geeft Peggy maandelijks kookles aan een groepje enthousiaste heren in Hulst.

(Online) evenementen & meer…
Peggy’s CuliNeuze organiseert – normaal gesproken – elke derde donderdag van de maand een pubquiz.  Je team inschrijven kan via een mailtje naar info@peggysculineuze.nl, waarna nadere details z.s.m. zullen volgen.  Verder biedt Peggy’s CuliNeuze wandel- en fietstochten en picknicktasjes als keuzeoptie aan. Daarnaast organiseert Peggy regelmatig diverse workshops en proeverijen. Leuk om te onthouden!

Zin om te proeven?
Bij Peggy’s CuliNeuze kom je unieke Zeeuwse producten op de menukaart tegen. Ook kan het restaurant tot een gezellige feestzaal voor particulieren of bedrijven worden omgebouwd. Het ruime terras en de besloten binnentuin met bar bieden sfeervolle mogelijkheden. Peggy’s CuliNeuze zit gevestigd aan Tuinpad 20 en Vissteeg 2 & 4 in Oud Terneuzen. Peggy de Rijcke is voor afhaal/bezorgbestellingen bereikbaar op 06-15463670 en/of info@peggysculineuze.nl. Neem ook eens een kijkje op de blog op www.peggysculineuze.nl en/of https://www.facebook.com/CuliNeuze. Hierop zijn o.a. de ‘normale openingstijden’ te vinden.

Tekst & layout: Rosette de Schaap

https://www.deschaap-falkensteinoptiek.nl/online/blog/peggy-de-rijcke-peggys-culineuze/